Debatt: Fjärrundervisning är inte så dumt | Sverigedemokraterna i Norrtelje

Debatt: Fjärrundervisning är inte så dumt

Publicerad i Norrtelje Tidning 2 mars 2020.

Den 27 februari 2020 kunde vi höra en stor nyhet i Dagens Eko. Utbildningsminister Anna Ekström hade upptäckt att fjärrundervisning kan vara en bra sak som räddar utbildning i glesbygd. Jättekul att det kan gå upp en talgdank även för en socialdemokrat.

Tanken går naturligtvis till skoldebatten i Norrtälje när flera mindre landsbygdsskolor lades ner för några år sedan. Vi sverigedemokrater kontaktade då Skolverket, som tyckte att Norrtälje skulle vara ett bra ställe för att prova fjärrundervisning. Vi föreslog det i barn- och skolnämnden och några reste faktiskt till Värmdö på studiebesök där man har en början till fjärrundervisning. Men nej, någon verksamhet i Norrtälje blev det inte.

Kanske är tiden mogen, men man kan aldrig veta. Visserligen är vi sverigedemokrater konservativa på flera sätt, men vi tycker faktiskt att man ska ta till sig ny teknik och inte säga nej bara för att det är nytt.

För ett år sedan lade vi förslag i utbildningsnämnden att tillåta särbegåvade elever att gå vidare inom sina intresseområden genom att få använda fria universitetskurser på nätet. Det går inte, sa barn- och utbildningskontoret, för vi kan inte garantera kvaliteten. Vore det inte så sorgligt skulle det vara värt ett gott skratt: Förvaltningen kvalitetsgranskar Cambridge University eller Massachusetts Institute of Technology.

Så det blev inget av det förslaget och intresserade gymnasister i Norrtälje kan fortfarande inte studera kinesiska (mandarin) eller läsa in en komplett programmerarutbildning redan i gymnasiet. De skolkonservativa triumferade och eleverna förlorade. Vi kan kanske hoppas på en förändring nu när utbildningsministern verkar ha kommit på bättre tankar.

Sune Rehnberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden
Christer Sundqvist (SD), ersättare barn- och skolnämnden
Ingmar Ögren (SD), ledamot utbildningsnämnden