Debatt: Kommer fastighetsskatten att återinföras? | Sverigedemokraterna i Norrtelje

Debatt: Kommer fastighetsskatten att återinföras?

Mängder av förslag om en återgång till fastighetsskatt har förts fram den senaste tiden, både från Omstartskommissionen och organisationer knutna till Socialdemokraterna. Även flera marknadsliberala tankesmedjor, till exempel Timbro och Centeranknutna Fores, efterfrågar denna.

Majoriteten av förslagen förespråkar en fastighetsskatt runt en procent av taxeringsvärdet utan ett övre tak. Förslagen berör både villaägare och bostadsrättsinnehavare.

Efterverkningarna av covid-19, en gigantisk integrationsskuld och alla andra eftersatta områden i samhällskontraktet ger ett trängande behov av att få in mer pengar i systemet. Löne- och konsumtionsskatter kan knappast höjas så mycket mer utan att detta ger en direkt negativ effekt på sysselsättningen.

Därför försöker dessa aktörer sig nu på ”reptricket” att föreslå beskattning av villor och bostadsrätter. Man vet att denna skatt kommer in oavsett folks ekonomiska situation.

Det dessa skrivbordsekonomer tycks glömma är att till skillnad från löneskatter och moms, som försvinner i samma stund som man förlorar jobbet eller slutar konsumera, så måste fastighetsskatten in oavsett. Alternativet är att flytta, med allt vad det innebär.

I dag är den så kallade kommunala avgiften 0,75 procent av taxeringsvärdet, med ett maxtak på 8 349 kronor. Skulle ovanstående förslag gå igenom kommer alla villor med ett taxeringsvärde över 835 000 kronor drabbas av högre skatt, vilket innebär kraftigt höjda kostnader för de som äger sitt hem i alla större samhällen i Sverige. I slutänden får det naturligtvis samma negativa effekt på konsumtionen då medelklassen måste lägga en hel månadslön på denna skatt.

Bostäder är redan i dag hårt beskattade. Att nu ytterligare påföra skatt för någonting som inte generar en intäkt och som är en nödvändighet för oss alla är inte bara orättfärdigt, det kommer dessutom att leda till att många tvingas lämna hus och hem. Särskilt i dessa tider av masspermitteringar skulle detta kunna leda till att många blir skuldsatta för livet.

JÖK-partierna kommer inte innan valet 2022 att nämna ett återinförande av fastighetskatten. Det vore politiskt självmord. Men med uttalanden från finansministern att ”inte ens skatt på leenden ska uteslutas” så kan vi med fog oroa oss för vad som händer efter september 2022.

Mikael Strandman (SD), riksdagsledamot

Sören Karlsson (SD), gruppledare Norrtälje kommun