Debatt: Bevara småstadskaraktären i Norrtälje stad | Sverigedemokraterna i Norrtelje

Debatt: Bevara småstadskaraktären i Norrtälje stad

En stor del av mitt liv har jag bott i Norrtälje stad och hittar varenda gata och torg som min egen ficka. Jag har även bott i Visby, Oskarshamn, Stockholms innerstad och förorter men jag kom tillbaka hit till Norrtälje

Jag kom hem igen. Det var inte för att alla de andra platser jag bott på var dåliga utan det är för att Norrtälje helt enkelt alltid gett en underbar känsla i mitt hjärta. Jag tänker på stadskärnan med de små husen och kontrasten till Stockholms höga hus. Det är helt enkelt en plats jag ville komma tillbaka till, som jag alltid vill komma tillbaka till.

Men precis ovanför busstationen, där den nu rivna bilaffären låg kommer det att planeras ett bostadskomplex på området Niord. Inget fel med det, men detta kommer att bli ett lackmustest på vilken utveckling Norrtälje stad kommer att få. Ska vi bli en höghusförort till Stockholm eller småstaden som en attraktiv plats att bo och leva i?

Alla husen omkring Niord har 2-4 våningar som mest och det naturliga skulle ju vara att bygga hus som har 3-4 våningar möjligtvis med några källarlägenheter. Men Norrtälje kommun visar i detaljplanen att man vill godkänna exploatörens förslag att få bygga ett bostadskomplex på 5-6 våningar, mycket högre än grannbyggnaderna. Med en sådan exploatering kommer grannar falla in i skugga och småstadskänslan kommer att försvinna.

Närmaste grannen, en bostadsrättsförening, har gjort vad man kunnat för att behålla kvarteret Niord i utförd stil, men utan gehör. Detaljplanen måste göras om, varför inte genom att skala bort en våning i liggande förslag, som bostadsrättsföreningen har föreslagit.

Jag har personligen inget emot att höga hus byggs men det ska vara på väl genomtänkta platser så det inte blir en nagel i ögat varje gång man går förbi. Småstadskaraktären måste bevaras i innerstaden, där området nära busstationen ingår.

Vi skattebetalande, hårt arbetande medborgare står nu vid ett vägskäl och måste höja vår röst: Vill vi acceptera en hög exploateringsgrad med höga hus nära centrum eller vill vi behålla småstadskänslan så människor vill stanna och komma tillbaka till staden de minns?

Sverigedemokraterna vill det sistnämnda.

Jacob Heitmann (SD) vikarierande gruppledare